HTML

Oszkár - a magyar telekocsi rendszer

Az Oszkár segítségével könnyen találhatsz útitársat magadnak, így olcsóbban, gyorsabban és kényelmesebben juthatsz el uticélodhoz http://www.oszkar.com

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.01.31. 15:50 matheasrex

Vajon érdemes még utazni?

A hétvégén le kellett mennem Balatonlellére, de csak egy gyors látogatásról volt szó. Szombat reggel Pestről Lellére, majd délután vissza. Mivel feleségemmel ketten mentünk, nem volt kérdés, hogy vonatozunk-e, vagy a kocsival megyünk – természetesen kocsival. Ebben egészen addig voltam csak biztos, amíg le nem értem az utcára, ahol a kocsi nem látszott ki az éjszaka esett hóból, de azért még vidáman nekiálltam kiásni. Elindultunk, majd a Rákóczi útra való kikanyarodáskor – még egyetlen hókotró sem járt arra – már kezdett gyanús lenni, hogy inkább otthon kellett volna maradni, mert gyakorlatilag nem lehet közlekedni. Hála Istennek miután egy 40km/h-s átlaggal eljutottunk az M7-esen az érdi lehajtóig, már teljesen nyoma veszett a hónak, és zökkenőmentes utunk volt egészen Balatonig, de azért a gondolat ott motoszkált bennem, hogy talán érdemesebb lett volna vonattal menni? Talán azért ilyen havas veszélyes időben mégis jó lehet az a MÁV. Vagy mégse?

 

Először is, az egyik fő kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet odaérni. Így, hogy Budapestről kikeveredni nem volt valami rózsás, 8:26 kor indulva 9:44-kor már a helyszínen voltunk lekabátolva. Tehát egy óra és 18 perc kellett az eljutáshoz háztól házig. Ezzel szemben Vonattal ahhoz, hogy szintén 10 óra előtt odaérjünk el kellett volna indulni 7:11-kor és 9:32 kor érkeztünk volna oda. Ez több mint egy órával több menetidő! Ráadásul ez esetben még a hóban lehetett volna gyalogolni ezt követően 2 km-t míg a célt elérjük.

 

A másik aspektusa a kérdésnek, hogy pénzben hogyan lehet jobban kijönni... Autóval 140km a távolság, melyet 7 literes fogyasztással számolva 9,8 liter üzemanyag elpöfögésével lehet megoldani. Ez a mai nem alacsony üzemanyagárak mellett durván 3000 Ft. Erre rájön az, hogy vettünk egy autópályamatricát az oda-vissza útra, aminek egy irányban a költsége 585 Ft. Álszentség lenne azt mondani, hogy ennyi az egész, ugyanis ott van még a kopás, amortizáció, szerviz, biztosítás, amit ha jól rémlik, az általánosan elfogadott 9 ft/km-el írható le, így eljutottunk oda, hogy plusz 1260 ft-al is kell számolni. Így összességében: Egy irány 4845 Ft-ba kerül. Ez sajnos nagyon nem olcsó, de nézzük mi van ha vonattal megyünk:

 

Vonattal mindez fejenként 2420Ft-ba kerül, amennyiben nem IC-vel megyünk, amennyiben igen, úgy 2820 Ft a menetdíj az elvira szerint. Kiszámolva tehát gyakorlatilag ugyanott vagyunk, csak spóroltunk magunknak egy vasútra történő kikeveredést, egy óra menetidőt és 2km hóban gyaloglást. Mindez volt tegnap. De nézzük meg mi lenne holnap! Február 1-től a MÁV bevezeti új díjait, melyek – nem meglepő – magasabbak az eddiginél. Ha ebben a táblázatban kikeressük a 146km távnak megfelelő értéket: 2790 Ft-ot találunk ott. Nocsak, nocsak. Elmondhatjuk, hogy 2 főnek ha leutazik Lellére vonattal nem csak kényelmetlenebb, lassabb, hanem jelentősen drágább is? Így bizony a 2 főnek 5580 Ft-ba kerül! De ekkor még nem beszéltünk az esetleges IC jegyárakról. Tehát elmondható, hogy amennyiben két fő utazik ilyen nagyságrendű távolságra, akkor 2000 Ft környéki összeset tudnak megspórolni az IC árakhoz képest, amennyiben beülnek egy autóba, és azzal mennek el. Nem beszélve, hogy kényelmesebben és gyorsabban utaznak?

 

De az autóban nem 2 hely van, hanem több. Amennyiben 4-en ülünk be egy autóba, akkor fejenként kevesebb mint feleannyiért utazhatunk mint vonattal. Igazából érthetetlen, hogy a vonat amibe beleférnek több százan, miért halad ilyen drágán? Amikor ráadásul jóval kisebb a gördülési ellenállása is! Vagy itt is kell spórolni a vezetők végkielégítésére?

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy az utazás drága mindenhogy de azért, ha több mint egy ember utazik, azaz Telekocsival a legelviselhetőbb.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás máv telekocsi


2010.01.25. 17:13 matheasrex

Elindult az Oszkár blogja

Többen kérték már, hogy némi blogot csináljunk, így most elindítjuk a blogunkat.

Közzé fogunk rajta tenni fejlesztéseket, érdekes híreket a közlekedés világából, és hasonló dolgokat. Érdemes figyelemmel követni!

 

Szólj hozzá!

Címkék: beköszönés